خار استخوان به طور کلی، یک برآمدگی استخوانی است. خار استخوان یا استخوان اضافه شانه وقتی در شانه ایجاد می‌شود، می‌تواند باعث درد قابل توجهی در شانه، بازو و گردن شوند. خار استخوان در شانه استئوفیت نامیده می‌شود. و یکی از علل اصلی آن آرتروز یا آرتریت دژنراتیو است. این عارضه همچنین می‌تواند باعث التهاب تاندون های شانه نیز شود. اما دلیل به وجود آمدن استخوان اضافه شانه چیست؟ درمان این مشکل چیست و چه علائمی دارد؟ در این مقاله دکتر علی کوشان فوق تخصص جراحی شانه و دست به بررسی علائم و روش های درمان استخوان اضافه شانه برای شما عزیزان می پردازد.

استخوان اضافه در شانه

استخوان اضافه شانه

به بیان ساده، استخوان اضافه شانه یک رشد استخوانی نامتناسب روی استخوان طبیعی است. متخصصان پزشکی به آن استئوفیت می‌گویند. استخوان اضافه ممکن است در اثر صدمات، رسوب کلسیم در مفصل شانه و یا ایمپینجمنت ایجاد شود.

اگر سابقه خانوادگی استخوان اضافه شانه یا مسائل مشابه دارید. مشکلات مربوط به گردن، شانه هم در شما ایجاد شده است. حتما به پزشک مراجعه کنید. چرا که این دو حالت می تواند به یکدیگر مرتبط باشد. خارهای استخوانی اغلب صاف هستند. آنها ممکن است ناراحتی ایجاد نکنند. حتی ممکن است ندانید که آنها را دارید. مگر اینکه به بافت‌های نرم یا استخوان‌های مجاور فشار وارد کنند. اگر یک استخوان اضافه در شانه شما به رباط‌ها، تاندون‌ها یا اعصاب شما فشار بیاورد، می‌تواند بسیار دردناک باشد. در چنین حالتی نیاز به درمان جراحی تخصصی وجود خواهد داشت.

علت استخوان اضافه در شانه چیست؟

استخوان اضافه در شانه معمولا به دو دلیل ایحجاد می شود:

رسوب کلسیم علت مشخصی ندارد. معمولا با درد ناگهانی و شدید در شانه شروع می وشد. گاهی حتی افراد از وجود رسوب کلسیم مطلع نیستند. رسوب کلسیم می تواند باعث ایجاد استخوان اضافه در شانه شود.

گیرفتادگی شانه یا ایمپینجمنت حالت شایع تری نسبت به حالت قبلی است. همه ما در شانه خود استخوان تیزی داریم به نام آکرومیون. این استخوان حالت برآمده ای دارد. اما در بعضی افراد به صورت مادرزادی، حالت برآمدگی ذکر شده بیشتر است. زمانی که تیزی سر شانه بیشتر شود، بعضی حرکت ها به تاندون شانه فشار خواهد آورد. این فشار باعث ایجاد مشکل، پارگی و یاالتهاب تاندون خواهد شد. ضربه های مکرر و یا آرتروز باعث میشود، تیزی سر استخوان بیشتر شود. با افزایش تیزی استخوان آکرومیون، درد در ناحیه شانه و یا گردن ایجاد خواهد شد. به این حالت وجود استخوان اضافه در شانه می گویند.

التهاب ناشی از آرتریت روماتوئید، آرتریت دژنراتیو یا آرتروز و سایر صدمات به رباط‌های شانه، تاندون‌ها یا سایر بافت‌های نرم می‌تواند منجر به رسوب استخوان اضافه شود. این شرایط می‌تواند منجر به رشد استخوانی برجسته یا خار استخوانی شود. آسیب‌هایی که باعث آسیب به ناحیه شانه یا روتاتور کاف می‌شوند نیز می‌تواند منجر به ایجاد خار استخوانی در ناحیه شانه شوند. زیرا بافت‌های نرم به استخوان‌ها فشار می‌آورند یا ساییده می‌شوند. این به نوبه خود باعث ایجاد رسوبات استخوانی می‌شود. که منجر به رشد یک برجستگی استخوانی، استخوان اضافه در شانه یا خار استخوان در شانه می‌شود.

علائم خار استخوان شانه

برخی از علائم خار استخوان در شانه شامل درد، سوزن‌سوزن شدن یا بی‌حسی، حساسیت، ضعف، تورم و حتی پاره شدن تاندون‌ها یا رباط‌ها است. اگر فکر می‌کنید خارهای استخوانی در شانه شما وجود دارد یا علائم مشابه علائم ذکر شده را تجربه می‌کنید، باید در اسرع وقت به جراح دست و شانه مراجعه کنید.

روش‌های تشخیص وجود استخوان اضافه در شانه

بدون علائم، پزشک ممکن است به طور تصادفی یک خار استخوان را در طول عکس‌برداری با اشعه ایکس یا آزمایش‌های دیگر برای یک بیماری متفاوت کشف کند. اگر درد، سفتی و از دست دادن حرکت را به پزشک خود گزارش دهید، او موارد زیر را بررسی می‌کند:

  • از شما می‌خواهد علائم خود را شرح دهید.
  • درباره سابقه پزشکی و سابقه پزشکی خانواده شما می‌پرسد.
  • از شما می‌خواهد میزان ناراحتی خود را ارزیابی کنید.
  • معاینه فیزیکی انجام می‌دهد.
  • دامنه حرکت و قدرت مفصل شما را آزمایش می‌کند.
  • آزمایش‌های تصویربرداری مانند اشعه ایکس را برای یافتن آرتریت و خار، سی تی اسکن یا MRI برای تشخیص رباط‌ها یا تاندون‌های آسیب‌دیده سفارش می‌دهد.
  • همچنین خار استخوان اغلب از طریق اشعه ایکس، MRI، سی تی اسکن یا سونوگرافی برای علائم مرتبط مانند درد، تورم یا مشکل در حرکت شانه یا بازو تشخیص داده می‌شود.

تصویربرداری پزشکی

همان طور که در بالا اشاره شد تصویربرداری پزشکی تشخیصی ممکن است برای تشخیص وجود استخوان اضافه در شانه سفارش داده شود.

اشعه ایکس

خار استخوان و علائم انحطاط ستون فقرات در تصویربرداری اشعه ایکس نشان داده میشود. اشعه ایکس همچنین می‌تواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد که آیا به  اسکن CT یا MRI نیاز است یا خیر.

اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT-Scan)

سی تی اسکن تست ترجیحی برای ارزیابی دقیق آناتومی استخوان است. به‌ویژه در ستون فقراتی که قبلاً جراحی شده است. سی تی اسکن اشعه ایکس تصاویر چند بخشی از سطح بدن را فراهم می‌کند. هنگامی که سی تی اسکن با کنتراست تزریق شده (مایعی که مایع مغری نخاعی را احاطه می‌کند) ترکیب می‌شود، تصاویر سی تی اسکن علاوه بر استخوان، مایع مغزی نخاعی (واقع در فضای داخل نخاعی) ، اعصاب و بافت نرم را بهتر نشان می‌دهد. سی تی اسکن با کنتراست CT میلوگرام نامیده می‌شود. تصاویر سی تی اسکن برای نشان دادن استئوفیت ها (خارهای استخوانی) و نحوه تأثیر آنها بر بافت نرم مجاور بسیار عالی است.

اسکن MRI

اسکن MRI یک از روش‌های تصویربرداری توصیه شده برای مشاهده بافت‌های نرم مانند دیسک‌ها، ریشه‌های عصبی، رباط‌ها، ماهیچه‌ها، تاندون‌ها و غضروف‌ها است. برخلاف اشعه ایکس و سی تی اسکن، MRIها شامل اشعه نمی‌شوند. انجام تصویربرداری با دستگاهی MRI زمان بیشتری می‌برد و گران‌تر از اشعه ایکس و سی تی اسکن هستند.

سونوگرافی

سونوگرافی برای تشخیص کیست‌های مفصلی که گاهی در افراد مبتلا به آرتروز ایجاد می‌شود، بسیار حساس است. سونوگرافی برای ارزیابی رباط‌ها و تاندون‌های اطراف مفصل که به دلیل آرتروز می‌تواند کشیده یا پاره شود، بسیار عالی است. خارهای استخوانی ممکن است در این آزمایش‌های تصویربرداری ظاهر شوند. اما این بدان معنا نیست که خار استخوان علت درد بیمار است. در عوض، نتایج آزمایش‌های تصویربرداری پزشکی سرنخ‌های بیشتری را ارائه می‌دهد. و به پزشک اجازه می‌دهد تشخیص‌های خاصی را در نظر بگیرد یا رد کند.

آزمایش‌های تشخیصی الکترود

گاهی اوقات، آزمایش‌های الکترودیاگنتیک علاوه بر تصویربرداری پزشکی تجویز می‌شود. از این آزمایش‌ها برای تأیید محل و اندازه‌گیری شدت آسیب عصبی استفاده می‌شود. آزمایش‌های EMG و هدایت عصبی (EMG/NCV) ممکن است به تعیین اینکه آیا علائم ناشی از فشردگی عصب نخاعی یا عصب محیطی است، کمک کند. به‌عنوان مثال، این آزمایش ممکن است نشان دهد که آیا علائم مؤثر بر دست ناشی از مشکلات در ستون فقرات گردنی است یا فشرده شدن اعصاب محیطی در مچ دست. اگر متخصص جراحی دست و شانه، مشکوک به آرتریت در ناحیه شانه شما است، احتمالاً آزمایش‌های تصویربرداری را که قبلاً ذکر شد، تجویز می‌کند تا مشکل را در شانه شما به‌درستی تشخیص دهد.

تشخیص خار استخوان در شانه می‌تواند پیچیده باشد، زیرا آنها به طور کلی بخشی از یک مشکل بزرگ‌تر مانند آرتریت یا آسیب مفصل شانه در اثر آسیب حاد یا مکرر هستند. با این حال، هنگامی‌که خار استخوان شانه تشخیص داده می‌شود، گزینه‌های درمانی مختلفی برای درمان وجود دارد. از فیزیوتراپی و برنامه‌های ورزشی سفارشی تا جراحی برای برداشتن خار استخوان در شانه. هنگامی‌که خار استخوان در شانه تشخیص داده می‌شود، اغلب فیزیوتراپی و برنامه‌های ورزشی سفارشی برای خار استخوان توصیه می‌شود. و جراحی آخرین گزینه است. اگر خار استخوان شانه شما شدید است و درد و التهاب انجام کارهای روزمره را برای شما دشوار می‌کند، باید به طور جدی برای جراحی مشورت کنید. زیرا برداشتن استخوان اضافه در شانه می‌تواند به کاهش درد کمک کند.

درمان‌ غیر جراحی خار استخوان در ناحیه شانه

ممکن است نیازی به جراحی خار استخوان در شانه یا جاهای دیگر نباشد. انواع مختلفی از گزینه‌های غیرجراحی وجود دارد از جمله برنامه‌های ورزشی، فیزیوتراپی و راه‌های دیگر برای مقابله با استخوان اضافه در شانه. اغلب، خار استخوان شانه را می‌توان با روال یخ زدگی، کشش مفاصل و استفاده از داروهای مسکن یا ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDS) درمان کرد. یک فیزیوتراپیست می‌تواند با ماساژ بافت عمیق یا درمان‌های سونوگرافی، درد شانه را کاهش دهد. و ممکن است رژیم‌هایی را به شما اختصاص دهد که به کاهش درد ناشی از خار استخوان در شانه شما کمک می‌کند.

معمولا پس از مشاهده اولین علائم ناشی از خار استخوانی، پزشک برای درمان ابتدا با روش های غیر جراحی شروع می کند. اگر این روش ها برای درمان تاثیرگذار نبود، نیاز به جراحی ایجاد خواهد شد. برای درمان به روش جراحی خار استخوانی و آسیب های احتمالی تاندونی نیز برطرف خواهد شد. اما اگر این علائم پیشرفت زیادی داشته باشد، آسیبها و پارگی های تاندون بیشتر خواهد شد و به مرور زمان بیمار دچار آرتروز خواهد شد. در چنین حالتی ممکن است نیاز به تعویض مفصل ایجاد شود. بنابراین پیشنهاد ما این است که حتما و حتما با شروع علائم به پزشک مراجعه کنید تا از مشکلات بیشتر جلوگیری کنید.

درمان خار استخوان در شانه بر کاهش درد و التهاب در ناحیه شانه و همچنین جلوگیری از آسیب در صورت امکان متمرکز است. رفع خار استخوان در شانه بدون عمل جراحی بسیار رایج است. و اغلب جراحی تنها در صورتی توصیه می‌شود که استخوان شما دچار آسیب شدید شود. و درد، کیفیت زندگی شما را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.

رفع خار استخوان در شانه با جراحی

اگر خار استخوان در شانه شما به طور مداوم دردناک است. و کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد. یا به فیزیوتراپی یا سایر روش‌های غیر جراحی پاسخ نمی‌دهد. باید با جراح شانه خود در مورد گزینه‌های جراحی برای رفع خار استخوان شانه صحبت کنید. عمل جراحی خار استخوان در شانه شما (که به آن کاهش فشار خارج از پوست گفته می‌شود) می‌تواند شامل تراشیدن یا برداشتن استخوان‌های شانه باشد. برداشتن برجستگی‌های استخوانی و یا خارهای استخوانی، همراه با ضخیم شدن رباط‌ها باعث ایجاد فشار بر تاندون‌ و اعصاب روتاتور کاف می‌شود.

در صورتی که آسیب زیاد باشد، جراحی خار استخوان در شانه نیز می‌تواند شامل تعویض مفصل شانه، آرتروپلاستی شانه، باشد. در این صورت باید حتماً به متخصص جراحی شانه مراجعه کنید. که این عمل را به طور مرتب انجام داده و پیچیدگی‌های منحصر به فرد بازسازی شانه آسیب‌دیده را درک کرده است.

خار استخوان در زمان بهبودی شانه نسبتاً کوتاه است. اما باید در خود آمادگی لازم را برای گذراندن چند روز یا بیشتر در بیمارستان برای بهبودی ایجاد کنید. همچنین باید بدانید که نمی‌توانید بازویی را که مدتی تحت عمل جراحی قرار گرفته است بلند کنید. اکثر بیمارانی که برای خار استخوان در شانه یا شانه خود عمل جراحی انجام می‌دهند، عملکرد طبیعی خود را در بازو به دست می‌آورند. و بعد از مدتی فعالیت‌های عادی خود را از سر می‌گیرند. و کیفیت زندگی مناسبی دارند.

آیا خار استخوان شانه بدون جراحی برطرف می‌شود؟

در نظر داشته باشید که خارهای استخوان همیشه نیاز به جراحی یا درمان گسترده ندارند. مخصوصاً در مواردی که دردی که برای شما ایجاد می‌کند با فعالیت‌های روزمره شما تداخل نداشته باشد. یا کیفیت زندگی شما را به خطر نیندازد. به نظر می آید، خارهای استخوانی در شانه یا سایر قسمت‌های بدن شما رسوبات دائمی هستند. و هرگز به طور کامل از بین نمی‌روند. اگرچه این پتانسیل را دارد که از طریق جذب مجدد بهبود یابند.

همچنین، همه خارهای استخوان شانه دردناک نیستند نیاز به جراحی یا مداخله پزشکی قابل توجه ندارد. در چنین وضعیتی این امکان وجود دارد که فیزیوتراپی، تمرینات توان‌بخشی شانه و درمان مفصل بتواند کمک کننده باشد. اما شما قطعاً باید با پزشک خود (در حالت ایده آل یک جراح شانه) همکاری کنید. تا بهترین راه حل را برای شما تعیین کند. در صورت داشتن خار استخوان در شانه، یا هرگونه مشکل دیگر در شانه، بازو یا گردن، پزشک شما برنامه ریزی درمان را انجام می‌دهد.

تمرینات تسکینی برای درد خار استخوان

اگر خارهای استخوانی در شانه شما وجود داشته باشد. اما این مسئله آن‌قدر جدی نباشد که نیاز به عمل جراحی داشته باشید. فیزیوتراپی برای خار استخوان در شانه شما همراه با سایر درمان‌ها مانند ماساژ بافت عمیق، یخ زدگی معمولی و داروهای NSAID ، احتمالاً راهی است که به مدیریت درد کمک می‌کند. در واقع، اگر خار استخوانی در شانه خود دارید، فیزیوتراپ به شما توصیه می‌کند که تمرینات خاصی را شروع کنید. که به تسکین درد و کاهش التهاب کمک می‌کند.

اگر خارهای استخوانی در شانه شما وجود دارد، باید توجه داشته باشید. که استفاده بیش از حد از مفصل شانه در واقع می‌تواند اوضاع را بدتر کند. شما نباید یک برنامه ورزشی را قبل از مشورت با پزشک و فیزیوتراپ‌های مرتبط که تجربه کار و درمان با بیمارانی که مشکلات مفصل شانه دارند، را شروع کنید.

اگر فکر می‌کنید که استخوان اضافه در شانه شما وجود دارد. (به‌ویژه اگر سابقه آرتریت یا شرایط مشابه یا آسیب‌های عمده در شانه خود را در گذشته داشته‌اید، ممکن است خار استخوان در شانه شما وجود داشته باشد و باید آن را بررسی کنید.) ناحیه شانه شما توسط یک جراح شانه مجرب بررسی می‌شود. جراح می‌داند که در مورد خار استخوان در شانه یا مشکلات مشابه شانه باید به دنبال چه چیزی باشد.

برداشتی از وبسایت

10 دیدگاه. Leave new

  • فاطمه
    2023-07-28 10:00

    سلام وقت بخیر . من کمی زمینه روماتیسم دارم ، کلا ضعف در استخوان بندی بدن . داخل باشگاه ، باید از یک ارتفاع بلند بالا میرفتیم ، سعی کردم با دستام خودم و بکشم بالا که به دستم کمی فشار اومد . الان بعد چند روز متوجه شدم شانه سمت راستم کمی برجسته شده . گاهی وقتی دستم رو تکون میدم صدا میده . درد نداره ، چطور بشه خیلی کم .. به نظرتون مشکلم دقیق چیه

    پاسخ
  • ریواز
    2023-03-14 00:53

    سلام اقای دکتر من توورزش فوتبال با کتف خوردم‌زمین‌بعداز درد شدید که به دکتر مراجعه کردم بعد عکس برداری دکتر تشخیص دررفتیگی وپارگی رباط داد چنتا قرص وپماد نوشت برام‌ بعد دوهفته که دوباره به دکتر مراجعه کردم‌ برام‌ فیزیوتراپی ولیزدرمانی داد الان برامدگی درست شد تو کفتم ایا به زمان‌بیشتری نیاز هست برای خوب شدن یا دوباره باید مراجعه کنم‌به دکتر از زمان اسیب دیدگی ۸۰روز میگذره البته هنوز کتفم‌درد داره ولی نه در حد قبل افتادگی هم‌داره کفتم

    پاسخ
    • با سلام. اگر دررفتگی شانه دارید تنها درمانش جراحی است. روش های دیگه ممکنه کمی درد رو کاهش بده اما درمان قطعی نیست

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر من دوماهه بازوی چپم درد میکرد کم کم درد به سرشون رسید والان درد داره که نمتونم دستم رو زیاد بالا ببرم احساس میکنم سرشونه م جابجا شده و گاهی حس میکنم یه تیزی توی شونه م وبازهم فرو میره ممنون میشم راهنماییم کنید

        پاسخ
        • با سلام. این مدل دردی که میفرمایید حتما مربوط به تاندون های شانه است. این نوع درد میتواند به دلیل پارگی یا التهاب و چسبندگی تاندون های شانه باشد. توصیه میکنم ام ار ای بگیرید و تشریف بیارید تا بررسی کامل انجام بشه.

          پاسخ
  • مرجان حمیدی
    2023-01-27 18:04

    سلام اقای دکتر خسته نباشید من حدودا دوسال هستش که ازسرشانه هام تا کتفم یه رگی اذیتم میکنه عصبی میشم خیلی هم صدای تق تق میده دیروزهم رفتم ام ار ای ومنو فرستادن پیش یه دکتر متخصص بهم دوعدد کورتون زد ازمفصل شونه ام اماهنوز درد زیادی دارم وخوب نشدم میشه ام ار ای رو براتون بفرستم اخه دکتره نگفت ازچیه ممنون

    پاسخ
    • با سلام این حالتی که میفرمایید 3 تا علت واضح داره. اولی وجود یه استخوان نسبتا بزرگ در گردنه، دوم تیزی استخوان سرشانه و سوم هم میتونه آسیب خفیف تاندون های سرشانه باشه. خیلی بدون دیدن عکس نمیتونم نظر بدم اما اگر با تزریق وضعیت تون بهتر نشده پیشنهاد میکنم حتما به فوق تخصص شانه مراجعه کنید.

      پاسخ
  • حسین
    2022-11-19 08:10

    سلام آقای دکتر پسرم ۸ سالشه از دوسال پیش شانه اش زده زده بیرون و کتف بالدار داره باید چیکار کنم راه درمان داره؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed