بیماری شانه شامل هرگونه آسیب در ناحیه شانه است. که باعث ایجاد درد و کاهش دامنه حرکتی در قسمت شانه میشود. دلایل متفاوتی برای شکلگیری بیماری شانه وجود دارد. در صورت رعایت اصول صحیح بسیاری از این بیماریها بدون نیاز به روش تهاجمی مانند عمل جراحی، قابلکنترل و درمان هستند. ابتدا بهتر است کمی درمورد آناتومی شانه اطلاعات داشته باشیم.

آناتومی شانه به چه صورت است؟
شانه در بدن انسان از چند لایه متفاوت تشکیل شده است. در مجموع همکاری آنها، بخش شانه قادر به انجام حرکات خود خواهد بود.
استخوانها:
این بخش شامل سه استخوان تیغه شانه (کتف)،استخوان ترقوه و استخوان بالای بازو میباشد. مفاصل که نقش تسهیل حرکت را بر عهده دارند، شامل موارد زیر میشوند:
- استرونوکلاویکولار، جایی که ترقوه به جناغ اتصال پیدا میکند.
- آکرومیوکلاویکولار، محلی اتصال ترقوه با آکرومیون است.
- و مفصل شانه (مفصل گلنوهومرال). یک مفصل گوی و کاسه است که حرکت روبهجلو، دایرهای و عقب شانه را تسهیل میکند.
رباطها:
یک باند سفید، براق و انعطافپذیر از بافت فیبری هستند که باعث اتصال مفاصل، استخوانها و غضروف هستند. بخشی از این رباطها ترقوه را به آکرومیون و بخشی دیگر ترقوه را به استخوان کتف متصل میکنند. کپسول مفصلی گروهی از رباطها هستند که استخوان بازو را به حفره مفصل شانه در کتف متصل میکنند. تا شانه تثبیت شده و از دررفتگی جلوگیری شود.
تاندونها: تاندونها رشتههایی ضخیم هستند که ماهیچهها را به استخوانها متصل میکنند. در ناحیه شانه، تاندونهای روتاتورکاف گروهی از تاندونها را تشکیل میدهد که حتی عمیقترین لایه ماهیچهها را نیز به استخوان بازو متصل کند. روتاتور کاف (و ماهیچههای مرتبط) نیز از تاندونها تشکیل شدهاند و توپ مفصل گلنوهومرال را در بالای (استخوان بازو) نگه میدارند.هاها
آکرومیون سقف:
بلندترین نقطه شانه که توسط قسمتی از کتف تشکیل شده است.
ماهیچهها:
عضلات ناحیه شانه بهطورکلی به دودسته عضلات خلفی و قدامی تقسیمبندی میشوند. عملکرد این عضلات باعث میشود عمل چرخاندن شانه در جهات مختلف تسهیل شود.
بورسا:
این قسمت یک فضای بسته بین دو سطح متحرک یا به بیان دقیقتر بین لایه ماهیچهای روتاروکاف و لایه خارجی ماهیچه بزرگ قرار گرفته است و دارای مقدار کمی مایع روانکننده در داخل خود است.
دلایل شکلگیری بیماری شانه چیست؟
مفصل شانه در واقع پرتحرکترین مفصل بدن ما است و دامنه حرکتی بالایی دارد. همین امر باعث میشود مفصل شانه ناپایدار باشد. از آنجاکه گوی بالای بازو از حفره شانه بزرگ است همواره مستعد آسیبپذیری است. علاوه بر این موضوع تاندون و رباط نیز در معرض آسیب استفاده بیش از اندازه هستند.
شرایط دژنراتیو و سایر بیماریهای بدن نیز ممکن است به مشکلات شانه کمک کرده یا باعث ایجاد دردی شود که در امتداد اعصاب به شانه منتقل شوند. در برخی موارد وجود سایر بیماریها در بدن میتوانند باعث گسترش درد در ناحیة شانه باشند. وجود بیماریهایی مثل شرایط ژنراتیو دیسک یا به عبارتی تخریب و فرسایش دیسک نیز میتواند عامل ایجاد بیماری شانه باشد.
بیماری شانه چگونه قابل تشخیص است؟
ابتدا بیمار توسط پزشک مراحل معاینه فیزیکی (برای تعیین دامنه حرکتی، محل درد و سطح بیثباتی یا ثبات مفصل) را طی میکند. چنانچه مشکل شانه از این طریق قابلشناسایی نباشد از مراحل پیشرفتهتری بهره میگیریم که شامل:
اشعه ایکس
تصویر برداری تشخیصی است. در عکس برداری به روش اشعه ایکس از پرتوهای نامرئی انرژی الکترومغناطیسی برای گرفتن تصاویری از بافتهای داخلی، استخوانها و اندامهای روی فیلم استفاده میشود.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
در این روش از آهنرباهای بزرگ، فرکانسهای رادیویی و رایانه برای تولید تصاویر دقیق از اندامها و ساختارهای بدن استفاده میکنند. از این روش اغلب برای تشخیص آسیب یا بیماری در رباط یا ماهیچه اطراف آن استفاده میشود.
اسکن توموگرافی کامپیوتری
که به آن اسکن CT یا CAT نیز گفته میشود. در این روش از اشعه ایکس و یک رایانه برای نمایش دادن تصاویر بهصورت افقی و محوری بدن استفاده میشود. با استفاده از سیتیاسکن میتوانیم تصاویر دقیقی از هر قسمت بدن، از جمله استخوانها، ماهیچهها، چربیها و اندامها را تولید کرد. از طرفی سیتیاسکن، دقیقتر از اشعه ایکس عمومی است.
الکترومیوگرام
الکترومایوگرافی (EMG)روشی است که در آن عملکرد عضله از طریق سیگنالهای الکتریکی تولید شده قابلاندازهگیری است. با این روش نواری از عملکرد عصب و ماهیچههای ارادی و غیرارادی را تولید میکنیم.
سونوگرافی
در روش سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری از اندامهای داخلی استفاده میکنند.
آزمایشات آزمایشگاهی برای تشخیص بیماری شانه
درصورتیکه در روشهای بالا بیماری شانه قابلشناسایی نباشد میتوانیم از روشهای آزمایشگاهی مثل آرتروسکوپی استفاده کنیم. آرتروسکوپی، یک روش تشخیصی و درمانی با حداقل تهاجم است که برای شرایط مفاصل استفاده میشود. در این روش از یک لوله نوری کوچک و روشن (آرتروسکوپ) استفاده میشود. این لوله از طریق یک برش کوچک در مفصل وارد مفصل شده و تصاویر داخل مفصل بر روی صفحهنمایش داده میشود. این روش برای ارزیابی تغییرات دژنراتیو یا آرتروز در مفصل، برای تشخیص بیماریها و تومورهای استخوانی و همچنین برای تعیین علت درد و التهاب استخوان نیز کاربرد دارد.
انواع بیماری شانه
همانطور که گفته شد با توجه به دلایل و علائم ذکر شده انواع مختلفی از بیماری های مرتبط با شانه وجود دارد که در اینجا به بررسی مهم ترین و شایع ترین آن ها می پردازیم:
دررفتگی مفصل شانه
رکورددار بیشترین در رفتگی در بدن مفصل شانه است که اغلب به دلیل نیروی زیادی است که به گوی مفصل شانه وارد میشود و آن را از حفره مفصل (گلوئید) جدا میکند. اطلاعات بیشتر: دررفتگی مفصل شانه
جداشدن مفصل شانه
این اتفاق میتواند به علت ضربه ناگهانی و شدید به شانه یا در اثر تصادف یا زمینخوردن به وجود بیاید. زمانی که رباطهای متصل به استخوان ترقوه از تیغه به صورت کلی و یا تا حدودی پاره شود، جدایی مفصل شانه اتفاق می افتد. این مشکل باعث جدایی مفصل شانه میشود.
آماس کیسههای مفصلی
معمولاً بهصورت تدریجی ایجاد میشود اما گاهی اوقات بهصورت ناگهانی در اثر زمینخوردن نیز ممکن است ایجاد شود. همچنین از عوامل شایع ایجاد بیماری شانه است. در این روش مفصل روتاتورکاف ملتهب میشود.
بیماری گیرافتادگی شانه یا سندرم ایمپمینت
در اثر فشار یا سایش زیاد روتاتور کاف و تیغه شانه ایجاد میشود. به بیان سادهتر بافتهای نرم مفصل شانه و بخشهای اطراف آن، بهصورت مرتب تحتفشار استخوانهای اطراف قرار میگیرند. درد ناشی از سندرمایمپمینت در نتیجه بورس ملتهب روی روتاف کاف، التهاب تاندونهای روتاتور کاف و یا رسوبات کلسیم در تاندونها به دلیل سایش و پارگی است. در حالت همچنین میتواند منجر به پاره شدن روتاتور کاف شود. اطلاعات بیشتر: گیر افتادگی شانه
تاندونیت یا تاندونوز شانه
این بیماری شانه درنتیجه فرسودگی روتاتورکاف و یا تاندون دوسر بازو و بعضاً التهابی که شکل میگیرد، ایجاد میشود. شدت آسیب در این بیماری شانه ممکن است از التهاب خفیف تا درگیری بیشتر روتاتور کاف متفاوت باشد. در صورتی تاندون روتاتوکاف ملتهب و ضخیم شود، امکان دارد در زیر آکرومیون نیز به دام بیفتد. اطلاعات بیشتر: تاندونیت شانه
پارگی روتاتور کاف
روتاتورکاف که شامل چند تاندون در بخش شانه است، در اثر عواملی چون افزایش سن، استفاده بیش از حد از مفصل شانه، افتادن روی دست و واردشدن ضربه دچار التهاب شود. حدود 40 الی 50 درصد از افراد بالغ جامعه دچار این بیماری شانه هستند. به بیانی میتوان گفت از عوامل شایع درد در ناحیه شانه است. اطلاعات بیشتر: پارگی روتاتورکاف
بیماری شانه یخ زده یا کپسولیت چسبیده
بیماری شانه یخ زده نیز یکی از شایعترین بیماریهای شانه است. علت ایجاد این بیماری اغلب نامشخص است. اما بهطورکلی در اثر آسیب شانه به وجود میآید. اطلاعات بیشتر: بیماری شانه یخ زده
انواع شکستگی شانه
این عارضه چه به صورت جزئی یا به صورت کامل رخداده باشد، باعث ایجاد درد زیاد خواهد شد. و نیازمند طی کردن دوران نقاهت است. باید توجه داشته باشید، در صورتی که شانه در گوی و کاسه دچار شکستگی شود، میتوانیم با استفاده از روشهای درمانی و بدون انجام جراحی درمان کنیم. اما برای ایجاد نتایج مطلوب روند درمان ممکن است طولانی شود. در واقع بدون انجام جراحی نیازمند صرف زمان و رعایت کامل نکات پزشکی هستیم. از طرفی انجام نشدن عمل در برخی موارد باعث ایجاد آرتروز شانه میشود.
چند نوع شکستگی داریم؟
شکستگی شامل دو روش جابهجا شده و جابهجا نشده است. در بهترین حالت آسیب ناشی از شکستگی شانه، نهایتاً شش هفته درمان خواهد شد. اگر شکستگی شانه بهصورت جابهجا شده باشد، نیازمند استفاده از شکستهبند هستیم و نباید استخوان را تا زمان بهبود کامل تکان دهیم. اما درصورتیکه جابهجا نشده باشد نیاز به رعایت نکات ذکر شده نداریم.
درصورتیکه شکستگی در ناحیه ترقوه باشد، نیاز داریم بازو را بالا نگه داریم که این کار توسط یک باند یا شکستهبند صورت میگیرد. بیماری شانه شکستگی استخوان ترقوه، شایعترین حالت شکستگی کتف و شانه است و اغلب در اثر زمینخوردن ایجاد میشود.
شکستگی استخوان کتف بهندرت اتفاق میافتد. دلایل اصلی این بیماری شانه، سقوط از ارتفاع و تصادف شدید است. از آنجایی که شدت ضربه برای ایجاد این آسیب باید بالا باشد، معمولاً این شکستگی بهتنهایی اتفاق نمیافتد و در کنار شکستگی مهرهای کمری و استخوانهای ریه و دنده ایجاد میشود. درصورتیکه بخواهیم این بیماری شانه را بدون جراحی انجام دهیم باید از آویزان کردن اندام فوقانی به شانه کمک بگیریم. همچنین حداقل زمان ثابت و بدون حرکت ماندن شانه، سه هفته تخمین است.
بهتر است بدانید که، اکثر شکستگیهایی که در بزرگسالان رخ میدهد در قسمت بالایی استخوان بازو است و در کودکان اغلب استخوان ترقوه است که دچار شکستگی میشود. اطلاعات بیشتر: شکستگی شانه
بیماری شانه به چه طریقی قابل درمان است؟
زمانی که علت ایجادکننده بیماری شانه را متوجه شویم روند درمان نیز راحت خواهد بود. نوع بیماری شانه درمان را تعیین میکند. بهطورکلی بخش بسیاری از بیماری شانه توسط روشهای زیر قابلدرمان است. این روشها شامل:
- اصلاح حرکات و فعالیتهایی که با دست و شانه انجام میشود
- تعیین دوران استراحت یا دوران نقاهت
- فیزیوتراپی
- اعمال عمل جراحی
- مصرف دارو
همه چیز درباره جراحی شانه
پزشک بر چه اساسی نوع درمان بیماری شانه را تعیین میکند
- سابقه پزشکی، سن بیمار و میزان سلامتی
- تحمل بیمار نسبت به داروها
- تحمل بیمار نسبت به انواع روشهای درمانی
- نظر و شرایط خود بیمار
22 دیدگاه. Leave new
سلام اقای دکتر حدود ۲۰ سال والببال بازی میکنم از حدود ۸ سال میش درد کتف خفیف داشتم الانم بیشتر شده بعد بازی دستام بالا نمیاد با درد بقول معروف نمیتونم پیراهنمو بپوشم یا موهامو شونه کنم بعد از چند جلسه استراحت خوب میشه ولی بعد بازی درد میاد سراغم
احتمال زیاد آسیب کپسول مفصلی دارین حتما ام ار ای انجام بدین
با عرض سلام من اصلاح پزشکی مشکلمو نمیدونم بیرون زدگی کلسیم درشانه که باعث کشیدگی تاندوم میشه با بیمه تامین اجتماعی میتونم میلاد عمل کنم ،واگه میشه بصورت لیزی انجام میشه ؟
بایستی جهت نوبت گیری مراجعه کنین
با سلام و وقت بخیر
جناب دکتر حدود یکسال پیش مشکل درد شانه پیدا کردم و نزد پزشک در شهر محل زندگیم یعنی سنندج رفتم و عکس رایولوژی گرفتم و گفتش که خشکی شانه ست ، برام ۱۰ جلسه فیزیو تراپی تجویز کرد و خوشبختانه پس از یکماه از فیزیو تراپی ، مشکلم حل شد ، اما مجددا پس از ۴ ماه درد با شدت بیشتری شروع شد تا جاییکه با محدودیت شانه مواجه شدم و شبها موقع خواب بشدت اذیت میشم بطوریکه طرف شانه مشکلدارم نموتونم بخوابم و درد زیاد پیدا میکنه و موقع لباس پوشیدن بشدت درد و محدودیت در حرکت دارم ، مجددا نزد دکتر قبلیم رفتم و گفت که دوباره به همون انجماد شانه و کپسول شانه مربوطه ، دوباره ۱۰ جلسه فیزیوتراپی و داروی مسکن تجویز کرد و فیزیو تراپی و لیزر درمانی رو انجام دادم اما نه تنها مشکلم حل نشد بلکه دردم بیشتر هم شده و مجددا پیش پزشکم رفتم MRI تجویز کرد و پس از انجام گفتش که هیچ مشکلی در شانه ت نیست و یکسری ورزش برام تجویز کرد ولی متاسفانه باز دردم کمتر نشده و الان بیش از ۷ ماهه که دارم با این درد سر می کنم ، لطف میفرمایید راهنماییم کنید ، اگر لازم هم بشه گزارش MRI رو بفرستم خدمتت
بی نهایت ممنون و متشکرم
با سلام عکسهای ام ار ای رو ارسال کنین
سلام خسته نباشي مدتي پیش با موتور روی زمین افتادم و دکتر دستم را با اتل بستن ولی الان ۲ ماه است که در گیرم و دستم خوب نمی چرخد و پیش وکتر دیگر رفتم و گفتند که باید عمل کنم لطفا منو راهنمایی کنید
با سلام.ام ار ای رو ارسال کنین
تلگرام ۰۹۰۳۴۵۶۲۲۷۴
با سلام شانه ی من دوهفته است براثر تصادف شکسته ولی دوترم هنوز جراحی نکرده و درد می کشم چه باید بکنم
عکستون رو بفرستین
تلگرام ۰۹۰۳۴۵۶۲۲۷۴
مثل همیشه عالی بودید دکتر
درکنار هوش و سواد فوق العاده ای که دارید ،بسیار خوش اخلاق هم هستید
درخشان باشید مثل همیشه🎯🎯🎯
سپاسگذارم
سلام اقای دکتر خسته نباشید من تمرین بدنسازی انجام دادم و بازدن حرکات اشتباه و وزنه های سنگین سرشونه هام درد گرفتند (هر دودست) و الان تقریبا یک سال میشه ک باشگاه نرفتم ولی هنوز کتفام درد میکنن ام ار ای گرفتم و رفتم پیش دکتر حاجیوندی گفتن ک کتف شما به دو روش خوب میشه یکی با فیزوتراپی و مسکنا و دیگری با عمل ک گفتن باید با نمیدونم اندوسکوپ فکر کنم عمل بشی ک عمل شما تو خوزستانم قابل انجام نیست چون تجهیزات میخواد هزینشم زیاده . حالا خواستم بدونم تشخیص شما چیه دکترم میگه بین گوی و کاسه مفصل یک واشری هست ک از 2 ناحیه پارگی خفیف صورت گرفته حالا به نظر شما نام بیماری من چیه و چطور درمانش کنم ممنون میشم جوابمو بدید و راهنماییم کنید
با سلام احتمالا پارگی کپسول مفصلی دارین،ولی باید ام ار ای تون رو ببینم
تلگرام ۰۹۰۳۴۵۶۲۲۷۴
سلام جناب آقای دکتر. من امیرعلی و 9 ساله هستم. دو سال پیش از ناحیه آرنج دچار شکستگی استخوان شدم که در بیمارستان معیری با عملیات آتلبندی و گچ بستن به مدت 20 روز و سپس با 20 جلسه فیزیوتراپی ترمیم یافت. بعد از گذشت دو سال از این اتفاق، از ناحیه آرنج دست چپ انحنایی ایجاد شده است لطفاً خواهشمند است در صورت امکان زمان ملاقات و دریافت نوبت پذیرش برای اینجانب را مرقوم فرمائید. متشکرم
سلام،جهت نوبت گیری با مطب تماس بگیرین
برنامه بسیار خوبی است.بیماری ۴۴ ساله هستم که درد شانه چپ ۱۲سال شب و روزم رو یکی کرده
Help me dr koushan
لطفاً مشکلتون را بفرمایید
سلام من خانم۴۸ساله هستم چسبندگی تاندون آرنج دستام دارم هردودست ۷ ماه پیش یه دکتر ارتوپت رفتم تحت نظر بودم ولی خوب نشد که بدترهم شده چون فقط کرتون با نوربیون تزریق دادن باقرص کلسیم غزرف ساز لطفا کمکم کنید خیلی درد میکنه هیچ کاری هم نمیتونم انجام بدم
با سلام.بهتره معاینه بشین.ولی اگر بهتر نشده حتما ام ار ای کنین.شاید نیاز به جراحی داشته باشه
سلام دوتا دستمو چهار ماهه عمل کردم ولی خوب نشده هنوز گز گز و بی حسی انگشتام هست خواهشا راهنمایم کنید باید چکار کنم ممنون
سلام و وقت بخیر.
ام ار ای گردن انجام بدین