ناپایداری مزمن شانه
پس از دررفتگی حاد شانه: معمولا شانه بین یک هفته (در افراد بالای 40 سال) تا سه هفته (در افراد زیر 20سال) بی حرکت می گردد. هرچه سن اولین دررفتگی پایین تر باشد احتمال ناپایداری مزمن و دررفتگی مکرر شانه بیشتر می گردد:
- زیر ده سال: احتمال دررفتگی مجدد 100 درصد
- ده تا بیست سال: احتمال دررفتگی 25-95 درصد
- بیست تا سی سالگی: احتمال دررفتگی مجدد 40-80 درصد
- سی تا چهل سالگی: احتمال دررفتگی مجدد 40-70 درصد
- بالای چهل سال: احتمال دررفتگی 0-25 درصد
تعریف: دررفتگی شانه می توانند کامل یا نسبی باشد.
در رفتگی نسبی یا ناکامل (ساب لاکسیشن، subluxation)، سراستخوان بازو به طور ناکامل از حفره گلنوئید خارج می گردد. ( در شکل 1 آناتومی طبیعی و در شکل 2 دررفتگی و نیم دررفتگی را مشاهده می کنید.)
شکل 1
شکل 2
زمانیکه لیگامانهای اطراف شانه ضعیف شوند و کپسول مفصلی پاره شده و ترمیم نشود، احتمال دررفتگی مکرر و ناپایداری مزمن شانه افزایش می یابد.
علت:
در زیر 3 علت شایع که باعث ناپایداری شانه می شود ذکر می گردد:
- دررفتگی شانه:
یک آسیب یا ضربه شدید باعث دررفتگی کامل شانه می گردد. زمانیکه شانه در می رود لیگامانهای جلویی شانه آسیب می بیند. لبروم (که یک بافت فیبرو بوده و در جلو حفره گلنوئید قرار دارد و عمق گلنوئید را زیاد می کند و کمک زیادی به جلوگیری از دررفتگی می گردد) کنده می شود. این کندگی به نام ضایعه بنکارت شناخته می شود. ترمیم این ضایعه از مهمترین اقدامات جراحی است.
شکل 3
- فشار و کشیدگی مکرر:
در تعدادی از افراد، ناپایداری شانه بدون دررفتگی واضح رخ می دهد. گاها این افراد بطور ذاتی لیگامانهای شل تری نسبت به افراد عادی دارند و گاهی این شلی لیگامانی به علت فعالیتهای تکراری که دست به بالای سر می رود، ایجاد می گردد. شناگران، تنیس بازان و والیبالیست ها نمونه ای از این افراد می باشند.
- ناپایداری در جهات مختلف:
در تعداد کمی از بیماران شانه می تواند در جهات مختلف و به طور خودبخودی در برود. این افراد معمولا شلی واضح لیگامانی به طور ارثی دارند.
علائم ناپایداری مزمن:
- دررفتگی مکرر
- رخ دادن مکرر حالت لقی و خالی شدن شانه
- حس دائمی شلی شانه و اینکه بیمار حس می کند شانه شل و آویزان است.
- درد به دنبال آسیب شانه
درمان:
معمولا درمان جراحی لازم است. ابتدا پزشک یک روش درمان غیر جراحی شامل فیزیوتراپی، اصلاح فعالیت هایی که باعث تشدید بیماری می گردد و درمان دارویی را تجویز می کند.
جراحی: درمان جراحی، شامل ترمیم لیگامانهای پاره شده می باشد.
شکل 4
الف- آرتروسکوپی: در این روش با دو برش کوچک و بوسیله دوربین، داخل مفصل شانه مشاهده شده و ترمیم بوسیله لوازم و وسایل خاص از طریق مشاهده در تلویزیون انجام می شود.
ب- جراحی باز: بوسیله برش بزرگتر و از طریق مشاهده مستقیم انجام می شود.
درود. جناب دکتر من 18 سالمه و حدود یک سال پیش هنگام بازی فوتبال بدون اینکه ضربه ای شدید به من وارد شه یهو ناگهانی به شکل شدیدی شانه ام گرفت و احساس در رفتگی کتف داشتم! پیشنهاد پزشک پارگی لابروم بود من ام ار ای گرفتم ولی تو اون گفت هیچ مشکلی نداری از لابروم بعلاوه اینکه من راحت اجسام سنگین رو بلند میکنم و دستم رو راحت بالا میبرم! بنظرتون مشکل چیه ؟ اگه عکس با کیفیت ام ار ای بدم میتونین نگاهی بندازین؟
بله بفرستین.ولی بهتره ام ار ای با تزریق شانه انجام بشه
سلام و عرض ادب
ما سال گذشته تصادفی داشتیم و کتف مادرم در رفت(دررفتگی و شکستگی استخوان ترقوه و پارگی تاندوم های پروانه ای).2 بار جراحی شدن و پلاتین گذاشتن . در زمانی که پلاتین داشتن و زمانی هم که برداشتن اب درمانی و باشگاه می رفتن ولی الان چندوقته که استخوانشون رشد زیادی داشته و باعث برامدگی شانه شده.
باید دوباره عمل بشن و استخوان تراشیده بشه یا نیازی به عمل کردن نیست؟
عکسشون رو بفرستین تا راهنمایی کنم
سلام اقای دکتر من 26 سالم هست و ساله قبل عمل جراحی انجام روی شانه ام و پیچو پلاک شده به خاطر در رفتگی مکرر حالا چند روز پیش خوردم زمین و هنگام حرکت ناگهانی دستم احساس درد شدید میکنم یعنی باز مشکلی براش پیش اومده یا فقط یه ضرب دیدگی سادست؟
بهتره عکس بگیرین
سلام روزتون بخیر من ۲۸ سالمه و چندین ساله که دچار در رفتگی مکرر شانه هستم یعنی از بچگی تا به حال که چند سال اخیر هر لحظه که اراده کنم این اتفاق میفته الان چند روزی هست که درد شانه دارم به صورتی که حرکت دادن همراه با درد شدیده که چند باری هم پیش دکتر های متفاوتی رفتم که اوایل بچگی گفتن که رشدت کامل بشه بعد بیا و کامل شد رفتیم فیزیوتراپی دادن که تاثیری نداشت و اخیرا دکتری که رفتم نظر به عمل جراحی داشتن و بعد گفتن که ارثیه و شلی رباط و عمل هم بشه تاثیری نداره الان من موندمو کلی درد شانه ممنون میشم راهنماییم کنید
بایستی معاینه بشین ولی به نظرم جراحی باعث بهبودی میشه